Logo Rene Pisters Dakwerken

Stappenplan om je dakgoten schoon te maken

Terwijl we stiekem hopen op een mooie nazomer om het grillige weer van de zomervakantie te compenseren, begint de temperatuur te zakken en merken we dat de dagen korter worden. Het is duidelijk dat de herfst om de hoek kijkt en daar horen uiteraard ook de typische herfstklusjes weer bij. In deze blog bespreken we daarom waarom het reinigen van je dakgoten en het onderhouden van je schoorsteen belangrijk zijn, en hoe je deze taken eenvoudig kunt uitvoeren.

Het belang van schone dakgoten

Dakgoten vormen een belangrijk verdedigingsmechanisme voor je huis. Ze zijn ontworpen om regenwater weg te leiden van je dak, muren en fundering. Als je goten verstopt raken, kan het water zich ophopen en leiden tot schade aan verschillende delen van je huis. Water dat niet goed wordt afgevoerd, kan leiden tot lekkages, houtrot, beschadigde verf en zelfs structurele schade op lange termijn. Door tijdig onderhoud behoud je de integriteit van je huis en voorkom je dure reparaties in de toekomst.

Vermijden van ongewenste gasten

Verstopte goten bieden een aantrekkelijke omgeving voor ongewenste bezoekers, zoals insecten en knaagdieren. Stilstaand water in verstopte goten kan dienen als broedplaats voor muggen en andere insecten. Daarnaast kunnen bladeren en ander vuil dat zich ophoopt, een schuilplaats bieden aan muizen en andere knaagdieren. Door je goten schoon te maken, maak je je huis minder aantrekkelijk voor deze plagen en verminder je het risico op een onverwachte invasie.

Stappenplan voor het schoonmaken van je dakgoten

Voordat je begint, verzamel je een paar eenvoudige benodigdheden:

  1. Ladder: Zorg voor een stabiele ladder om veilig bij je dakgoten te kunnen.
  2. Handschoenen: Bescherm je handen tegen vuil en scherpe randen met stevige handschoenen.
  3. Emmer en vuilniszak: Neem een emmer en een vuilniszak mee om het vuil in te verzamelen.
  4. Tuinschepje of grote lepel: Deze handige hulpmiddelen helpen je om het vuil weg te scheppen.

Stapsgewijze aanpak

Volg deze eenvoudige stappen om je dakgoten schoon te maken:

Stap 1: Veiligheid voorop:  Zet je ladder op een stabiele ondergrond en vraag indien nodig iemand om je gezelschap te houden terwijl je werkt.

Stap 2: Verwijder groot vuil: Gebruik het tuinschepje of de plastic lepel om grote stukken vuil zoals bladeren en takken te verwijderen. Doe dit voorzichtig om de dakgoten niet te beschadigen.

Stap 3: Spoelen: Gebruik een tuinslang om de goten schoon te spoelen. Begin aan de kant tegenover de afvoerpijp, zodat het vuil naar die kant wordt geduwd.

Stap 4: Controleer de afvoerpijp: Controleer of de afvoerpijp niet verstopt is. Gebruik indien nodig een stok om eventuele verstoppingen voorzichtig te verwijderen.

Stap 5: Ruim het vuil op: Verzamel al het vuil in de emmer en de vuilniszak. Gooi dit weg op de juiste manier in de groene container of het milieupark.

Stap 6: Preventieve maatregelen: Overweeg om een gaas of een bladvanger te plaatsen. Deze hulpmiddelen voorkomen dat bladeren en takken gemakkelijk in de dakgoten terechtkomen.

Hoe te handelen bij dakgootschade

Soms merkt je tijdens het schoonmaken dat er schade is ontstaan, zoals een ongewenste scheur. Laat je niet ontmoedigen, want tijdige actie kan verdere problemen voorkomen. Als je een scheur in je dakgoot opmerkt, is het eerste wat je moet doen, de situatie goed beoordelen. Kleine scheuren in plastic of vinyl kunnen vaak met speciale afdichtmiddelen worden gedicht. Zorg ervoor dat de goot grondig schoon en droog is voordat je het afdichtmiddel aanbrengt. Voor metaal kunnen patchkits met materiaal dat bij de goot past, gebruikt worden. Houd er wel rekening mee dat als de schade ernstig is, als er meerdere scheuren zijn of als je twijfelt aan je doe-het-zelfvaardigheden, dat verstandig is zijn om een professional in te schakelen.

Wij staan uiteraard voor je klaar om je te helpen en ervoor te zorgen dat jouw dakgoten weer in topconditie komen!

Veiligheid en efficiëntie van je schoorsteen

Terwijl je aandacht schenkt aan je dakgoten, mag je je schoorsteen niet vergeten. Een goed onderhouden schoorsteen is namelijk niet alleen veiliger, maar zorgt ook voor een efficiëntere verwarming wanneer de koudere dagen aanbreken. Een verstopte schoorsteen kan leiden tot problemen zoals rookterugslag en creosootophoping, wat kan resulteren in brandgevaar. Het professioneel laten reinigen en inspecteren van je schoorsteen is dan ook een belangrijke stap voordat je de kachel weer gaat gebruiken. Wil je zeker weten dat je jouw kachel weer veilig kunt gebruiken als het weer kouder begint te worden? Wacht dan niet te lang met het plannen van je afspraak met onze schoorsteenvegers. De herfst is namelijk vaak een drukke periode!

Professionele ondersteuning voor een zorgeloze herfst

Ons deskundige team staat klaar om je dakgoten en schoorsteen in topconditie te brengen, zodat je volop kunt genieten van de aankomende herfstdagen. Of het nu gaat om preventieve maatregelen of om reparaties, wij hebben de ervaring en kennis om je huis voor te bereiden op dit seizoen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op