Logo Rene Pisters Dakwerken

Waar let ik op bij het kiezen van dakpannen?

Inhoudsopgave

Er bestaan verschillende soorten dakbedekking. Denk bijvoorbeeld aan dakpannen en rieten, groene of zinken dakbedekking. Elk soort dakbedekking heeft voor- en nadelen, maar op gebied van duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid, zijn dakpannen toch wel het gunstigst. Het grootste deel van de woningen in Nederland heeft dakpannen. Deze beschermen uw huis tegen vocht, zorgen ervoor dat de warmte in huis blijft en zorgen voor de afvoer van regenwater.

In dit artikel leren we u meer over de verschillende typen dakpannen en wat de voor- en nadelen van elk type zijn. Zo vindt u het type dakpan dat het beste bij uw wens en woning past.

Welke soorten dakpannen zijn er?

Houten dakpannen, betonnen dakpannen en kleidakpannen zijn de drie basis soorten waar we onderscheid in maken. We lichten voor elke soort kort toe wat de voor- en nadelen zijn.

Kleidakpannen

Kleidakpannen zijn de meest voorkomende soort dakpannen in Nederland en worden gemaakt van gebakken aarde. Ze worden ook wel eens keramische dakpannen genoemd. Kleidakpannen zijn te herkennen aan de oranje kleur, maar ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Deze dakpannen zijn zelfs in verschillende formaten verkrijgbaar en kunnen worden afgewerkt met een glazuurlaag. Deze glazuurlaag voorkomt het ontstaan van een groene aanslag op uw dak.

Voor- en nadelen

Levensduur van circa 50 jaar
Natuurlijke en tijdloze uitstraling
Groene aanslag (zonder glazuurlaag)

 

Betonnen dakpannen

Naast kleidakpannen zijn er ook betonnen dakpannen. Deze zijn gemaakt met een mengsel van zand, cement en soms verschillende toeslagstoffen. Bij kleidakpannen kan ook een coating (net als de glazuurlaag bij kleidakpannen) toegevoegd worden. Deze beschermen uw dak tegen groene aanslag van algen en mos. Betonnen dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Ze kunnen goed tegen weersomstandigheden als vorst.

Voor- en nadelen

Levensduur van circa 30 jaar
Eenvoudig te leggen
Goedkoper dan kleidakpannen
Niet zo duurzaam als kleidakpannen

Houten dakpannen

De derde soort dakpannen komt steeds minder vaak voor. Houten dakpannen zijn veel minder duurzaam dan klei en betonnen dakpannen. Ze zijn gevoeliger voor vochtproblemen. Houten dakpannen zijn voornamelijk geschikt voor schuurtjes en tuinhuizen.

Voor- en nadelen

Zelf te leggen
Relatief goedkoop
Niet geschikt voor woningen
Minimale levensduur

Vormen dakpannen

Naast de verschillende materialen maken we ook onderscheid in de vormen van dakpannen. Hierbij wordt vaak geselecteerd op holle en platte dakpannen.

Holle dakpannen

Holle dakpannen zijn te herkennen aan de golvende uitstraling van het dak (zie afbeelding). Er bestaan verschillende soorten holle dakpannen. Holle dakpannen zijn goedkoop, eenvoudig te leggen en geven een traditionele uitstraling.

Platte dakpannen

Platte dakpannen zijn het alternatief voor holle dakpannen. Deze noemen we ook vlakke dakpannen. Net als holle dakpannen bestaan er verschillende soorten platte dakpannen. Deze zorgen voor een moderne look van uw dak en zijn tevens bruikbaar als gevelpan.

Eindeloze soorten dakpannen

Wij hebben u kort uitgelegd wat de meest voorkomende soorten dakpannen zijn. Er zijn echter nog veel meer verschillende soorten die we nog niet genoemd hebben. Heeft u vragen over een soort dakpan die we niet beschreven hebben? Neem dan gerust contact met ons op.

Prijzen dakpannen

De prijs die u betaalt voor uw dakpannen is natuurlijk afhankelijk van aspecten als het materiaal, de kleur, de vorm, afwerking en het merk. U kunt ervoor kiezen om dakpannen online te bestellen of bij een bouwmarkt te kopen en zelf te leggen. Maar u kunt er ook voor kiezen om de klus uit te besteden aan een professionele dakdekker. Deze weet wat de beste oplossing is en geeft u de beste kwaliteit.

Welke pannen zijn geschikt voor mijn woning?

Bij het selecteren van de juiste dakpannen dient u rekening te houden met verschillende aspecten. Denk aan de soort dakpan: hol (bij een traditionele uitstraling) of plat (bij een moderne uitstraling). Daarnaast is niet elke dakpan geschikt voor de hellingshoek van uw dak. Een verkeerde dakpan kan voor vochtproblemen zorgen omdat de waterafvoer niet optimaal is. De constructie van uw dak speelt ook een belangrijke rol in de keuze voor dakpannen. Niet elke constructie is bijvoorbeeld geschikt voor stevige betonnen dakpannen.

Onderhoud van dakpannen

U wilt vanzelfsprekend zolang mogelijk profijt maken van uw dak. Om de levensduur van uw dak te vergroten is het belangrijk om tijdig onderhoud te plegen. We vertelden eerder al dat er een groene aanslag op uw dakpannen kan ontstaan. Met een coating of glazuurlaag over uw dakpannen voorkomt u deze aanslag. Indien uw dakpannen deze bescherming niet hebben, kunt u uw dakpannen reinigen. Dit doet u met behulp van een hogedrukspuit. Specifieke informatie over dakonderhoud leest u in dit artikel.

Dakdekker Roermond

Het leggen en onderhouden van dakpannen is niet geheel zonder risico. U werkt op grote hoogte en het belang van een professioneel aangelegd dak is groot. Als professionele dakdekker in de regio Roermond helpen wij u graag met het leggen en onderhouden van uw dakpannen.

Heeft u vragen over de geschikte dakpannen voor uw project? Schakel dan onze hulp in. Wij voorzien u van advies op maat bij het vervangen of aanleggen van uw dakbedekking.

Contact

Rene Pisters Dakwerken B.V.
Uw dakdekker in de regio Roermond

06-23650058
info@renepistersdakwerken.nl

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op